Az Egyesült Királyságban gyermekcipőben jár még a zöld építészet. Bár a felfogás Európa-szerte elterjedt, Nagy Britanniának még fel kell hozzá zárkóznia. Annak érdekében, hogy minél jobban megismertethessük az emberekkel a környezettudatos építészethez, megújuló energiaforrásokhoz és az energiahatékonyság fontosságához kötődő, már rendelkezésre álló lehetőségeket, a különböző cégeknek és szervezeteknek az iparágon belül együtt kell működniük.

A Solar Decathlon versenyt pont azért keltették életre, hogy ezekkel a témákkal foglalkozzon, és megoldásokat dolgozzon ki a globális kérdésekre. Eredetileg az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma hirdette meg a versenyt 2009-ben, Washingtonban, melyre mostanra az egész világ egyetemeiről lehet nevezni. A legelső verseny óta a rendezvény egy óriási környezetvédelmi eseménnyé nőtte ki magát, melynek létezik már európai megfelelője is. Az európai versenyre Madridban kerül sor, ahol számtalan nagy cég vesz részt, és támogatja a vetélkedő csapatokat projektjeik megvalósításában. 2009-ben a fő esemény több mint 190.000 látogatót vonzott a tíz nap alatt. Nem csupán az energiaipar szakembereinek, az újságíróknak és az oktatóknak keltette fel figyelmét a rendezvény, hanem a kormánynak is, hiszen ellátogatott oda a Spanyol Lakásügyi Minisztérium képviselője, a versenyző országok nagykövetei, sőt, a spanyol herceg is.

A pályázóknak olyan önellátó házat kell tervezniük és megépíteniük, melynek ellátását kizárólag napenergiával meg lehet oldani, illetve ami a legújabb technológiákkal van felszerelve a maximális energiahatékonyság elérése céljából. A házakat a nagyközönség is megtekintheti, hiszen azok a Solar Village néven ismert helyszínen épülnek meg, s itt folyik elbírálásuk is számtalan környezetvédelmi szempont alapján. A résztvevők feladata az is, hogy több kampányt és eseményt, mintegy segítendő a nagyközönség oktatását és az ismeretterjesztést a mindennapi életünkben megjelenő fenntarthatósággal és energiahatékonysággal kapcsolatosan.

A Solar Decathlon Europe elnevezésű versenyt a Spanyol Közmunkák Minisztériumának Lakásügyi és Városfejlesztési Titkársága szervezte a Madridi Műszaki Egyetemmel együttműködésben (Universidad Politécnica de Madrid) és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának támogatásával. A versenyről több információt a Solar Decathlon Europehonlapján lehet elérni.

Az egyetlen brit pályázat
A Solar Decathlon Europe 2012 versenyen induló összes egyetem közül a London Metropolitan University csapata, aHelioMet egyike volt a 20 sikeres pályázónak, és egyben ők az egyetlen brit résztvevők.  Ez annyit tesz, hogy a HelioMet bejutott a fő versenybe, és 2012-ben megépítheti majd a megtervezett házat Madridban, Spanyolországban. A hallgatók vezette London Metropolitan University csapata számtalan különböző szakterületről, tanszékről érkező ? például RIBA II posztgraduális és  MA Kommunikáció Menedzsment ?diákokból állt össze, a koordinációt az Építészet és Tértervezés Tanszéke látja el. Mindezidáig a dizájncsapat szoros együttműködésben dolgozott olyan konzulensekkel, mint például Adams Kara Taylor, Gardner & Theobald és a BDSP Partnership. [..]

A  cikk folytatását az Építészfórum honlapján olvashatjátok: http://epiteszforum.hu/node/19019

sunbloc odooproject blog A Napcsapda Háza ? a HelioMet brit csapat által készített Solar Decathlon projekt uk heliomet odooproject blog A Napcsapda Háza ? a HelioMet brit csapat által készített Solar Decathlon projekt

9x3npq heliomet A Napcsapda Háza ? a HelioMet brit csapat által készített Solar Decathlon projekt