Tempfli M. Szilárd

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ötödéves osztatlan építészmérnök hallgatója

1. Miért szálltál be a projektbe?

A legelső csapat tagtoborzás után a liftre várakozva összefutottam Miskolczy Imrével, aki gyorsan letámadott, és bemutatta a Solar Decathlont. Szerette volna, ha a csapat része lennék, és adott egy névjegykártyát, hogy, ha érdekel mindaz, amiről mesélt, akkor jelentkezzek nála. Hazamentem, felmentem az internetre, és rákerestem a Solar Decahtlon versenyre. Mondanom sem kell, hogy hamar megtetszett, ezért úgy tettem, ahogy mondta, jelentkeztem nála. Így lettem a csapat része, mint az építész csapat egyik épületszerkezeti tervezője.

2. Éppen most mivel foglalkozol a projektben?

Mindig van, mit csinálni. Múlt nyáron szakmai gyakorlat miatt csupán részlegesen tudtam a munkában részt venni. A gyakorlat végeztével, a szeptemberi leadásban már teljes mértékben részt tudtam venni. Azóta is folyamatosan hétről hétre dolgozok a csapat többi tagjával egyetemben. Jelen pillanatban az általunk kitalált szerkezeti csomópontok tökéletesítésén fáradozunk, melyhez Kovács Katával közösen hőhídszimulációkat végzünk. Ezáltal a szerkezet viselkedését hőtechnikai szempontból már beépítés előtt meg tudjuk vizsgálni, korrigálni őket. Jelenleg három fajta szerkezeten dolgozunk egyszerre, pillérvázas fa, pillérvázas acél, valamint rétegelt ragasztott tömör falas szerkezeten. Alig várom már a kivitelezési fázist, ez a legjobb része a munkának, látni, ahogy testet ölt az általunk tervezett szerkezet.

3. Mit vársz a jövőtől? Mivel foglalkozol a projekten kívül?

A jövőtől nagyon sok mindent várok, de egyelőre a jövő kiépítésén fáradozok. Most adtam be két TDK dolgozatot is, valamint cikkeket szeretnék írni, mert nagy vágyam, hogy PHD képzésre járhassak. Egyfelől elmélyednék egy adott szakterület rejtelmeiben, másfelől szívesen oktatnék diákokat, és a PDH képzés keretében mindkettőre lehetőségem lenne. Ezen felül részt veszek az Épületszerkezettani Tanszéken folyó kutatómunkában, mely a védendő homlokzatú házak felújításával foglalkozik. Ezen felül részt veszek különböző felmérési munkákban, kezdve a szociális bérházaktól a kolostorokon keresztül a kastélyokig, templomokig. Legutóbb az aszódi Podmaniczky-Széchenyi kastély felmérésében vettem részt. A távoljövőben szeretnék még egy régész mesterképzést is elvégezni, valamint egy épületszerkezeti, majd műemlékvédelmi szakmérnöki képzést. Ez év szeptemberében szakácsiskolába is be akartam iratkozni, de beláttam, hogy így is rengeteg dolgom lesz, így elhalasztottam a jövő évre.

4. Véleményed szerint hogy fogunk szerepelni a versenyen? Szerinted mi a legnehezebb része a projektnek?

A visszajelzések alapján a többi csapat elismeréssel beszélt a házunkról. Ezek alapján én úgy gondolom, hogy jók vagyunk. Sőt, tudom. Azért dolgozunk keményen, hogy nyerjünk, ami nem könnyű, viszont, ha teszünk érte, akkor igenis nyerhetünk. Ha mégsem leszünk az első, akkor is elmondható, hogy sok tapasztalatot nyertünk, melyet az élet bármely területén felhasználhatjuk, és a hasznunkra válik.

5. Milyen eredményeid és érdemeid születtek eddig tanulmányi éveid alatt, mesélj róla egy kicsit.

Első félévem az egyetemen nagyon rossz volt. Minden idegen volt, és nagy, de túléltem. A második félévtől kezdve azonban belejöttem az egyetemi életbe, és onnantól kezdve minden simán, gördülékenyen ment. Még soha sem buktam meg egy tárgyon sem, remélem már nem is fogok, és időben el tudom végezni az egyetemet. Múlt évben csináltam egy TDK-t, mellyel szerény harmadik helyet értem el, viszont ez évben mindkét TDK-val, melyet benyújtottunk társaimmal, remélem ismét jó helyezést érünk el. Ebben az évben részesülök Köztársasági ösztöndíjban, valamint Kari BME ösztöndíjban egyaránt. Eddig egy cikkem jelent meg a Magyar Építéstechnikában, Családi házak felújítási lehetőségei címmel. Mint említettem, részt veszek az Épületszerkezettani Tanszéken folyó kutatómunkában, ahol szintén hőhídszimulációkat végzek.

100 86261 OdooFace: Tempfli M. Szilárd

dscf28921 OdooFace: Tempfli M. Szilárd

s73r0348 OdooFace: Tempfli M. Szilárd