Az Aranyrajzszög kiállítás (lásd előző poszt) apropóján úgy gondoltunk szentelünk egy bejegyzést az arculatunknak, ahol részletesen leírjuk a koncepciót, grafikusaink ötleteit.

Mivel a versenyben a kommunikáció és társadalmi felelősség vállalás az egyik értékelési szempont, ezért fontos, hogy a csapat milyen eszközökkel, és mit kommunikál. Emiatt az Odooproject arculatát is ugyanolyan innovatív és előremutató gondolatokkal alkották meg grafikusaink, Dani és Peti, mint az építészek és a mérnökök magát a házat: ?Alapvető célkitűzésük az volt, hogy a grafikai arculat szerves kapcsolatban legyen, harmóniában működjön együtt magával az épülettel.?

A Föld kétirányú, állandóan változó mozgása (a Nap és saját tengelye körül) egy olyan természeti dinamikát eredményez, hogy kézenfekvő arculati megoldás egy dinamikusan változó logó szisztéma kialakítása. A dinamikus, vagy változó logó a virtuális médiumok dominanciája által iránymutató lett napjainkra, de egyre kevesebb az olyan, amely gondolatilag, filozófiailag is megalapozott. A koncepció lényege abban a felismerésben rejlik, hogy a nap teljes mértékben elvégzi a grafikai feladatot, amikor az épület képét árnyék formájában az alapsíkra vetíti, így az arculatban is megjelenik a ház tervezésének alapgondolata: az évszakok és az időjárás váltakozása hatással van a ház lakóira, tehát a nap befolyásolja az arculatot is. Dani és Peti, a két alkotó csak ennyit mondanak, mikor erről kérdezzük őket: ?Olyan arculatot akartunk csinálni, amit napenergia működtet.?

Végeredményben a ház alaprajzának stilizált képét -amely állandó-, és a folyamatos változásban lévő árnyékát választották a logó alkotóelemeinek. Így létrehoztak egy olyan dinamikus jelet melynek egy része intenzív és folyamatos változásban van óráról-órára, és napról-napra. Stabil pontjai pedig, az alaprajz és a felirat, melyek által abszolút egységet alkot. A logó fejlesztése során egy magyarországi nyári és egy őszi napot elemezve választottak ki 11 nappali és 1 éjszakai (inverz) verziót, melyek esztétikai szempontból optimálisak. Emellett lehetőségünk van arra is, hogy a logónk online felületeken, és videókban akár mozogjon is, mint például a weboldal fejlécén, ahol a felgyorsított animáció után valós időben láthatjuk azt is, éppen merről süt a nap Magyarországon, és milyen lenne az árnyéka a háznak. Ráadásul Dani és Peti, a Hidden Characters tagjai ígérik, nemsokára nem pusztán csak egy folyamatosan változó jelről lesz szó, hanem lehetőség lesz arra is, hogy logónk bizonyos esetekben interaktívvá is váljon.

Szerencsére a fiúknak segítségük is volt mindehhez, hiszen Polgár András nélkül, aki számos programozási és számítási feladatot végzett el a munkálatok alatt, nem jöhetett volna létre például a weboldal fejléce sem, a weboldal fejlesztői oldalán pedig mellettük volt még Németh Gábor is, a csapat webmestere.

07 Az Odooproject arculata

08 Az Odooproject arculata

09 Az Odooproject arculata

11 Az Odooproject arculata

12 Az Odooproject arculata

14 Az Odooproject arculata

15 Az Odooproject arculata

18 Az Odooproject arculata

34 Az Odooproject arculata

24 Az Odooproject arculata