Terméktervezésben, mérnöki tudományokban és orvosi műszerek gyártásában a gyors prototípusgyártás elterjedt technológia, de úgy tűnik, kezdi elfoglalni a helyét az építészeti tervezésben és prezentálásban is, mióta a szabadon formált felületeket és a generatív módszertant ?bemutatták? az építészetnek is ? gondoljunk csak a 2010-es Velencei Biennálé osztrák pavilonjának futurisztikus modelljeire. Ez a módszer új platform lehet a kortárs művészet számára, lásd Shigeto Maede hónapokon át tartó projektét (nyomon követhető a blogján). SZÓVAL MI IS EZ AZ RP?

A gyors prototípusgyártás (rapid prototyping) egy technológia, ahol additív munkamódszerrel hozunk létre fizikai modelleket. A gép a CAD rajz adatai alapján egymást követő, vékony rétegeket fektet az alapanyagból (ami lehet, folyékony, szilárd vagy  por állagú). Minden réteg a CAD virtuális modell egy-egy keresztmetszetének felel meg. A rétegeket automatikusan összeragasztják vagy önmagukkal ömlesztik, annak érdekében, hogy a virtuális és a fizikai modell annyira hasonlítson, amennyire lehetséges.

Mondd el a fajtáit!

A típusok közti különbségek főleg felhasznált anyagokban és abból állnak, hogy ezek a  rétegek miképpen építik fel a végleges modellt. Itt vannak a fő típusok, azaz az összes rövidítés (részletesebb leírásért keresd fel a wikipediát!).

3DP – 3D Printing ? 3d nyomtatás. A alapanyag-porra szószerint  nyomtatott ragasztó vagy gyanta képezik a modellező rétegeket. Többféle alapanyag lehetséges, főleg műanyagok.
LOM ? Laminating Objects Manufactoring ? Rétegelt darabgyártás. A szükséges rétegeket egy kés vagy lézervágó vágja ki papaírból, fából, műanyagból, esetleg fémből, közben automatikus össze is ragasztja őket.
SLA – Stereolithography? Sztereolitográfia. A lefektetett folyadék-halmazállapotú fotomonomer rétegek az UV-fény hatására megszilárdulnak és összeragadnak.
FDM ? Fused Deposition Modeling ?  3D-s extrudálás. A hőre lágyuló műanyag vagy forraszanyag-huzalok a gép fúvókájának fejében megolvadnak, a vezérelt mozgatható asztal segítségével fektetik az extrudált rétegeket.
SLS – Selective Laser Sintering ? Szelektív lézeres szinterezés. A műanyag, fém, vagy kerámiarészecskéket nagy energiájú lézersugár rögzíti,  gyakorlatilag ?összenőnek?.

SZÓVAL,
Ezek közül a BME a következőkkel rendelkezik: egy 3D printer és egy OBJET a Polimertechnika Tanszéken és egy LOM a Gépgyártástechnológia Tanszéken. Ezeket valószínűleg mind használni fogjuk az Odoo-ba tervezett terméket modellezésénél.

Ezek a technológiák eredetileg ipari célokra készültek, habár a mostani trend szerint szükség van kisebb, olcsóbb gépekre, cégek, stúdiók számára vagy akár otthoni használatra. (2003 óta az eladások következtében a 3D nyomtatók ára jelentősen lecsökkent.)  Nézzünk is meg néhány alternatívát!

Vessünk egy pillantást a kategória utolsó bejegyzésére: Marcus Kayser Solar Laser Sinter projektje. A szinterezés alapja az atomi szintű diffúzió, szóval gondolj bele mennyi energia szökséges egy szinterező működtetéséhez?! Ezzel ellentétben, az energiafelhasználás és az alaphiány problémáira gondolva a szoláris szinterezés a Napból áradó energiát fókuszálja Fresnel lencsék segítségével  (lézer helyett), alapanyagául pedig az őt körülölelő szaharai homokot választotta.  Érdekfeszítő munka!

ahogy az alkotó írja:

?A szoláris szinterezés kérdőre vonja a jövő gyártástechnológiáját és szebb jövőképet fest a világ leghatékonyabb energiaforrása, a Napban rejlő potenciál teljes kihasználásával. Mialatt nem ad konkrét válaszokat, ez a kísérlet egy jó alapot biztosíthat a témával kapcsolatos friss gondolatoknak.?

Egy másik zseniális példa, Arthur Sacek 3D Milling Machine-ja LEGO elemekből építül (99%-ban tisztán újrahasznosítható, vagy csak építs egy dinót a lebontott elemekből :D) és egy egyszerű fúrófejet használ virágok számára készített áztatóhabon! (szóval egy nem additív megmunkálás, de azért…)

És a cikk befejezéséül egy művészeti alkotás egy csipet építészettel. Átlapozva Olafur Eliasson ?Your house? (A te házad)?át egy téri kirándulást teszünk a művész koppenhágái házában; ugyanis a könyv minden egyes lapja a ház egy ? 2,2 cm vastag –  függőleges metszetének felel meg. A könyv laponként lézer vágóval készült, mégis egyfajta ?megfordítása? a klasszikus építészeti modelleknek, mivel itt a belső terek lettek kivájva az őket körülvevő anyagból.

Ismersz más progresszív prototípusgyártó módszereket? Feltaláltál egyet? Oszd meg velünk!

-LN-