A Solar Decathlon versenyen három versenyen kívüli díjat nyertünk el (lásd a végeredményeket), ezek közül két olyan okleveles dicséretet zsebeltünk be, ami az okos ház szépségét is méltatja: az egyik a mesterséges világítás, a másik a belsőépítészet. A téma szubjektív, de azért ebben is van logika és koncepció.

Világításabra Az Odoo szép – mondták, és írásba is adták
A világítás esetében is felmerül az energiahatékonyság kérdése, cseppet sem mindegy, hogy mennyit égetünk, és azt milyen hatékonysággal használjuk, és úgy általában hogy néz ki, milyen képet ad a házról, amikor az ki van világítva. Hogyan láttatja a tereket, milyen kontúrt ad a formáknak, és mennyire célirányosan világít oda, ahova szeretnénk, tudja-e adni azt a hangulatot, amit épp elvárunk. Alapelvünk volt a világítás megtervezésénél, hogy különböző világítási szinteket veszünk alapul, amelyek kombinációjából számtalan világítási képet kaphatunk, a különböző igényeknek, tevékenységeknek megfelelően. Technológiailag a LED világítást választottuk, mert hosszú élettartamú (35-50.000 óra), ritkább karbantartást igényel, alacsony fogyasztása ezáltal kevés hőt termel, tehát kevésbé kell hűteni a házunkat.
A kérdés már csak az maradt: mit, hova, hogyan helyezzünk el. Hol kell általános fényforrás, hol helyi, hol akarunk kijelölni valamit, kell-e mobil külső világítás…

7985033019 429f8a3c98 c Az Odoo szép – mondták, és írásba is adták
Az álmennyezetbe kétféle fényforrás került: egyrészt egy általános, másrészt célzottak, amelyek kifejezetten egy-egy funkcionális területet világítását látják el, ilyen az étkezőasztal, a kávézóasztal, a hálószobarész, az íróasztal, konyha, nyárikonyha, kinti pihenőrész. Az általános megvilágítást 27 méternyi LED szalag biztosítja, amelyek 120 fokos szögben világítanak, ráadásul diffúz felület mögött, így alig van árnyéka, csökkenti a kontrasztokat, viszont egyenletes, szórt, a hagyományos izzónál egy lehelettel hidegebb fényt biztosít 250-300 luxon. A hangsúlyos részekre spotlámpák irányítják a figyelmet, ezek emelik ki az asztal és az ágy környékét, és bensőségesebb megvilágítást adnak ezeknek. A funkcionális egységek is LED világítást kaptak, ami bár nem olyan erőteljes, mint egy hagyományos villanykörtés megvilágítás, napjainkban elterjedt LED-eknél mégis sokkal kiválóbb. Ezek színvisszaadása ugyan némiképp elmarad a hagyományos izzókétól, de a napjainkban elterjedt LED-ek között így is kiemelkedőnek számít. A világítást nem csak manuálisan, hanem automatizáltan vagy távolról, okostelefonról, tabletről is irányíthatjuk.

IMG 5088 Az Odoo szép – mondták, és írásba is adták

Belsőépítészet
A berendezés kontrasztja, azaz a beépített, falba olvadó és a teljesen önállóan álló bútordarabok határozzák meg a belső tér határait. A tárolás helye egyértelműen az északi fal: teljes szélességében beépített szekrényekkel és polcokkal borított, amiket tolóajtók rejtenek. A beépített szekrények falai fa burkolatot kapnak, enyhén áttetsző fehér festékkel, hogy a fa erezete szépen kirajzolódjon. A semleges, homogén fehér falaknál a fa otthonosabb, melegebb hangulatot áraszt, azonban a nyers fa burkolat magyar szemnek kicsit szokatlan, így ebben a kérdésben egyensúlyra törekedtünk. A fal – és ezáltal az egész belső tér – képét az határozza meg, hogy épp melyik ajtót hagyjuk nyitva és melyiket csukjuk be, eszerint kaphatunk egy teljes, homogén felületet, vagy láttathatunk annyi polcot és szekrényt, amennyit csak szeretnénk. A konyhabútor hasonló elv alapján készült, a mosó- és mosogatógép, a hűtő ugyanolyan fa ajtók mögé rejtőzik, kívülről nem is mondható meg, hogy melyik nagy háztartási berendezésünk hol található.

IMG 5268 Az Odoo szép – mondták, és írásba is adták
A mobil bútorok használatával rugalmasan tudjuk berendezni a lakást, megint csak attól függően, hogy épp mire van szükségünk. Nagy vendégséget rendeznénk? Vigyünk ki asztalt és székeket a teraszra, foteleket a pihenőrészhez. Házimozizini szeretnénk? Félre lehet tolni minden mást, és be a fotelekkel a képernyő elé! Többen szeretnénk egyszerre dolgozni? Fel kell hajtani az íróasztal lapját, és hárman rögtön körbe tudjuk ülni. Az egyik leglátványosabb attrakció volt az egyedi Paq Chairek bemutatása: a fotelből cipzárazható matracnak csodájára járt mindenki, ezután a függőlegesen tolható takarótáblával elrejthető monitorok következtek a házban bemutatható trükkök listáján. Kész játszótér volt a házunk a közönség számára.

IMG 5314920 Az Odoo szép – mondták, és írásba is adták
Az egész belső tér fehér tónusaihoz alkalmazkodva a padlót is fehérnek képzeltük el először, de végül halványszürke kerámiát választottunk, mivel a szín kevésbé, sőt egyáltalán nem kápráztatja a szemet, az anyag pedig kiválóan alkalmas a nyílászárókon bejutó passzív hőnyereség felvételére. A mennyezet megoldása nem csupán építészeti kérdés volt: álmennyezet alkalmazása mellett döntöttünk, mivel a belső tér temperálására az egyik legjelentősebb felületnek a plafont láttuk: az álmennyezetünk egy hűtőfelület, ezen kívül akusztikailag is igényes megoldásra törekedtünk. Az MDF lapokból készült fehér, barázdált álmennyezet mindkét szempontból kiállta a puding próbáját: a
hűtés érezhetően működött, vendégünk, Szamek Andrea a madridi magyar hegedűművésznő rögtönzött koncertje pedig remekül hangzott a házban, pedig nem kímélte a húrokat.

8004411120 b1f7dbf27f b Az Odoo szép – mondták, és írásba is adták
A meleg időjárásnak köszönhetően a terasz az egyik legkipróbáltabb, és legintenzívebben használt helyiségünk volt a verseny két hete alatt. Egyszerre éreztük magunkat bent a házban: a padló ugyanolyan szürke és kerámia, a nyári fal ugyanolyan nyers, fehéres fa, a tolóajtók pedig teljes átláthatóságot biztosítanak befelé. A mobil bútorok itt is jelen vannak: a foteleket, asztalokat folyton tologattuk attól függően, hogy a Paq Chairből a királyi palota mögül felkelő napot szeretnénk nézni a reggeli kávénk mellett, vagy épp az akusztikai tesztmérésen szeretnénk vitatkozni laptopok és szabályzatok felett, amihez sok gondterhelt fej kellett összebújjon egy nagy asztal körül. Ha valaki egy kis magányra vágyott, mert szundítani szeretett volna fél órát, csak magára húzta a pihenő tolóajtaját, és máris álomba merülhetett egy kinyitott Paq Chair matracon. A nyári konyhában pedig nagyjából 30 tojásnyi rántotta készült el a két hét alatt.

A zsűri értékelte a ház egészén tükröződő letisztultságot, a megfontolt anyaghasználatot, a szép kivitelezést, mi pedig teszteltük, ami a talán a másik legfontosabb fele a témának: használható, sőt, örömmel és jól használható, és talán nincs is annál jobb érzés, mikor egy szép és jól működő környezetben élhetünk.

IMG 5049 Az Odoo szép – mondták, és írásba is adták

Fotó: Danyi Balázs, Szekér Ádám