A jövő energiahatékony épületeinek megvalósításához nemzetközi viszonylatban elméleti szinten már minden adott. 2010-ben megalakult az Aktívház Szövetség az építőipar és az építőipari kutatóintézetek több mint 50 képviselőjének részvételével, azzal a céllal, hogy elősegítse a szakmán belüli párbeszédet, tapasztalatcserét, valamint, hogy elterjessze a fenntartható építkezés szemléletét. A nemzetközi kezdeményezést követően idén, szeptember 27. és október 11. között először hazánkban is rendeznek aktívház-konferenciát a szakma olyan személyiségeivel, mint Gunther Zsolt, építész, az Aktívház Szövetség alelnöke, és Juri Troy, a VELUX Model Home 2020 program keretében felépült osztrák Napfényház építésze is.

[slideshow]

Az Intelligens épülettől az aktívházig elnevezésű konferencia-sorozat védnöke dr. Makovényi Ferenc, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának dékánja a kezdeményezés kapcsán elmondta: ?A konferencia azokat a korszerű megoldásokat kívánja bemutatni, amelyekkel már a jelenben is környezettudatos, takarékos, elegáns, intelligens vezérlésű, jövőbemutató épületek tervezhetők. Örömömre szolgál, hogy védnökként hozzájárulhatok a későbbi hatékony tervezéshez és kivitelezéshez szükséges szaktudás átadásához.?

Az elméleti tudás mellett a terület szakértői a VELUX Cégcsoport Model Home 2020 programjának köszönhetően gyakorlati tapasztalatokból szűrhetik le az eredményeket annak érdekében, hogy továbbfejleszthessék a fenntartható építkezés kritériumait. A hazai szervezésű konferencián a Model Home 2020 program keretében harmadikként, Ausztriában felépült Napfényházról tart előadást az épület tervezője, Juri Troy vorarlbergi építész. Az osztrák ház különlegessége, hogy az átlagosnál négyszer több napfényt fogad be a tetőtéri ablakoknak és a függőleges üvegfelületeknek köszönhetően, ezáltal maximalizálva a passzív napenergia-felhasználást. Fűtésre minimális mértékben van szükség a talajkollektoros hőszivattyú használatával, a napelemek áramot termelnek, míg a napkollektorok a használati melegvíz előállítását biztosítják. Mindezek együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy az aktívház koncepció elvei szerint épült Napfényház több energiát termeljen, mint amennyit működése során elhasznál.

Az aktívház-koncepció kidolgozását és folyamatos tökéletesítését az Európai Unió azon direktívája ösztönzi, mely szerint 2020-tól olyan a fenntartható épületekkel szembeni elvárásoknak kell megfelelniük az újépítésű házaknak, mint az energiafelhasználás és a széndioxid-kibocsátás minimalizálása. Az elképzelés értelmében a jövőben olyan házak épülhetnek, melyek amellett, hogy segítenek az energiafogyasztásra és a fűtésre, vízmelegítésre fordított kiadások csökkentésében, pozitív hatással vannak a környezetre is, sőt a jobb közérzetet nyújtó épületek az egészségmegőrzéshez is hozzájárulhatnak.

Intelligens épülettől az aktívházig konferenciasorozat:
2011. szeptember 27.: Debrecen ? Debreceni Egyetem Műszaki Kar (Ótemető u. 2-4.)
2011. október 4.: Budapest ? Office Campus (IX. kerület, Gubacsi út 6.)
2011. október 11.: Győr ? Széchenyi István Egyetem Építész Műteremház (Egyetem tér 1.)

További információ és regisztráció: buildrendezvenyek.hu

Juri Troy-ról

Juri Troy osztrák építész 2006 óta dolgozik együtt Matthias Hein szintén osztrák építésszel. A bregenzi páros olyan épületeket tervezett, mint a természetes fa tiszteletéről tanúskodó, az ausztriai Dornbirn városában álló, alacsony energiafelhasználású családi ház, mely 2009-ben elnyerte a Vorarlbergi Faépítészeti Díjat (Vorarlberger Holzbaupreis). A szintén közös tervezésű, Hörbranz településen álló háromgenerációs családiházért 2010-ben BTV Építtetői Díjat (BTV Bauherrnpreis) kaptak. De az építészeket a VELUX Model Home 2020 program keretében felépült Napfényházért is kitűntették: Vorarlbergi Faépítészeti Díjat (Vorarlberger Holzbaupreis) és az Active Architecture 2010 díját is nekik ítélték.

sunlight house odooproject sde bme Első ízben rendeznek hazánkban aktívház konferenciát sunlight house odooproject sde bme4 Első ízben rendeznek hazánkban aktívház konferenciát sunlight house odooproject sde bme3 Első ízben rendeznek hazánkban aktívház konferenciát odooproject1 Első ízben rendeznek hazánkban aktívház konferenciát sunlight house odooproject sde bme2 Első ízben rendeznek hazánkban aktívház konferenciát juri troy epitesz odooproject sd bme Első ízben rendeznek hazánkban aktívház konferenciát