Baksai-Szabó Kristóf

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem másodéves MSc-s villamosmérnök hallgatója

1. Miért szálltál be a projektbe?

Egyik osztálytársam keresett meg 2010. szeptember első hetében, és mesélt erről a versenyről, amelyhez az ötletgazda Adrián épp akkor látott neki a csapattagok toborzásának. Mivel addig még nem vettem részt semmilyen egyetemi projektben, viszont érdekelt a megújuló energiák témaköre, különösen a napelemek, így igent mondtam. Először csak külső segítőként dolgoztam, mivel akkor még úgy gondoltam, hogy nem lesz a villamos autók témájú diplomatervem mellett idő a Solar Decathlon projektre is. Azonban ősz végére annyit foglalkoztam már a projekttel és úgy beleszerettem, hogy inkább diplomaterv-témát váltottam.

2. Éppen most mivel foglalkozol a projektben?

Jelenleg a ház villamos hálózatának és a napelemes rendszer tervezésén dolgozom három villamosmérnök társammal együtt.

3. Mit vársz a jövőtől? Mivel foglalkozol a projekten kívül?

Már az elmúlt egy évben is több szakmai kiállításon, konferencián vettünk részt, volt ahol be is mutattuk az OdooProject-et. Ezek nagyon hasznosak, mert több céggel megismerkedtünk, és persze rólunk is szélesebb körben hallottak így az érintett szakmák képviselői. A jövőben is folytatjuk az aktív részvételt a konferenciákon. Személy szerint remélem, hogy sikerül olyan napelemekkel vagy épületvillamossággal foglalkozó céget találnom, ahol ősztől már dolgozhatok, és hasznosíthatom a projektben szerzett tapasztalatokat is. A Solar Decathlonon kívül más szakmai projektben egyelőre nem dolgozom. Társadalmi területen viszont egy keresztény közösség tagjaként fiatalok között tevékenykedem. Ezen kívül sok mindent szeretek sportolni, hobbi szinten túrázni, kerékpározni, röplabdázni, úszni és pingpongozni. Nyaranta kenutábort szoktam szervezni barátaimmal.

4. Véleményed szerint hogy fogunk szerepelni a versenyen? Szerinted mi a legnehezebb része a projektnek?

Önmagában az, hogy bekerültünk a 20 legjobb egyetem közé, már nagy dicsőség, de remélem, sőt hiszem, hogy a továbbiakban sem panaszkodhatunk majd teljesítményünket illetően. Előnyünk, hogy a BME-n nagyon sokféle szakma képviseli magát a különböző karokon, így minden feladatkörhöz tudtunk hozzáértő hallgatókat és konzulens tanárokat találni.

A verseny egyik legnagyobb kihívása számunkra a csapatmunka, hogy közösen, határidőre tudjunk feladatokat hatékonyan elvégezni, miközben folyamatosan konzultálunk a csapat többi részével (pl. villamosmérnökök az energetikai mérnökökkel). A heti rendszerességgel tartott csapattalálkozókon gyakorolnunk kell az aktuálisan végzett munkánk rövid összegzését, prezentálását úgy, hogy a nem szakmabeli csapattagok is megérthessék.

Várhatóan a szponzor-cégekkel történő együttműködés sem lesz nehézségektől mentes, ez is egy olyan terület, amelybe bele kell majd tanulnunk.

5. Milyen eredményeid és érdemeid születtek eddig tanulmányi éveid alatt, mesélj róla egy kicsit.

Tanulmányi téren nem voltam kiemelkedő teljesítményű, nehezen találtam rá arra a szakterületre, amivel tényleg szívesen foglalkozom, ezért nagyon hálás vagyok, hogy részt vehetek ebben a projektben, ahol úgy érzem, a helyemen vagyok.

szabc3b3 kristc3b3f OdooFace: Baksai Szabó Kristóf

baksai szabo kristof odooproject 2 OdooFace: Baksai Szabó Kristóf baksai szabo kristof odooproject 3 OdooFace: Baksai Szabó Kristóf