Lőrincz Dániel

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BSc diplomás ipari termék- és formatervező mérnök

1. Miért veszel részt a projektben?

Még a projekt legelején Adrián keresett meg azzal, van-e kedvem segíteni megszervezni egy ilyen versenyt itthon. Rengeteg dolog miatt is szimpatikus volt a kezdeményezése így rögtön igent mondtam – eredetileg a Solar Decathlon szervezésében való részvételre, majd később, ahogy szép lassan elindult a projekt, a tervezésbe is egyre inkább belefolytam. Tetszett a lehetőség, hogy egy ilyen nagy volumenű projektben vegyek részt, hogy élesben, valódi tárgyakat tervezhessek. Mindezt olyan körülmények között, ahol nem kizárólag az ipar elvárásainak kell megfelelni, lehet kísérletezni, valódi innovatív megoldások fejlesztésével lehet foglalkozni. Ezen kívül különösen fontos volt számomra, hogy különböző szakmák képviselőivel dolgozhatok, minden aspektusból átgondolt tárgyakat hozhatok létre. Nekem, mint designernek ez eddig is nagyon fontos volt, hiszen biztos vagyok benne, hogy egyetlen szakma eszközeivel egy ilyen projekt, de még egy ?egyszerű? tervezési feladat sem lehet sikeres.

2. Épp most mivel foglalkozol a projektben?

Jelenleg az időm kisebbik részét szentelem a szakmámnak, rengeteg teendő akad a szervezés körül, és mint a projekt egyik vezetője elsősorban tehát azzal foglakozom, emellett vezetem az interior tervezését. Sokat dolgozom együtt az építészekkel a házon, mivel ? egy ilyen jellegű projekt esetében ? véleményünk szerint egy designer szemléletmódja sokat segíthet az építészeti problémák jobb megértésében és megoldásában.

A belső teret tervező csapattal egyelőre legtöbbet az építészeti tervezésben illetve az ahhoz kapcsolódó feladatokban segítettünk be. Nemrég elkezdődött az érdemi munka, jelenleg több érdekes projekten is dolgozunk, melyek közül az egyik legérdekesebb számomra egy kazein alapú biopolimer alkalmazhatóságának a vizsgálata. Ebben a témában éppen méréseket végzünk, azt kutatjuk majd, milyen anyagokat helyettesíthetnénk vele. Mindenképpen szeretném, ha megjelenne az anyag az interiorben, régóta szerettem volna biopolimerekkel dolgozni, a design és az ipar is csak most kezdi ? újra ? felfedezni, úttörők lehetünk az alkalmazásával. Ezen kívül most álltunk neki megtervezni a ház világítását, ami szintén nagyon érdekes feladatnak ígérkezik mind műszakilag, mind formatervezési szempontból.

3. Mit vársz a jövőtől? Mivel foglalkozol a projekten kívül?

Előző félévben fejeztem be a BSc képzést, most egy év szünetet terveztem, amit kitölt majd a Solar Decathlon. Azt, hogy utána mit csinálok, még nem tudom pontosan. Elképzelhető, hogy Milánóban szeretném folytatni a tanulmányaimat, de az is, hogy itthon maradok dolgozni. Mindenképpen designnal és innovációval, innováció menedzseléssel szeretnék foglalkozni és remélem, hogy kialakul majd a projekt során egy olyan társaság, akikkel lehet majd más hasonló projekteken dolgozni később ? nekem legalábbis már a projekt elejétől kezdve célom ez.

Jelenleg szabadúszó formatervezőként dolgozom, de a projekt mellett sok munkát nem vállalok el, csak amennyit muszáj, mivel több kisebb-nagyobb projektben is részt veszek párhuzamosan. Dolgozom például egy hatiránypontos perspektívaként (six vanishing point perspective) elnevezett vadonatúj térábrázolási módszeren és egy általam tervezett kartonlámpa piacra vitelén is.

4. Mit gondolsz, hogyan fogunk szerepelni a versenyen? Szerinted mi a legnehezebb része a projektnek?

Biztos vagyok benne, hogy jól szerepelünk majd, hiszen a hallgatók és a konzulens tanárok is a legjobbak a saját területükön, szerintem a csapat egy igazi világválogatott. Úgy néz ki, a projekt anyagi problémáit is fogjuk tudni kezelni, tehát jól kell sikerülnie a háznak. Hogy ez a ?jó? a versenyen mire elég, az kérdés. Én a pályázat beadása előtt azt mondtam mindenkinek, hogy ha eljutunk odáig, hogy beadjuk a pályázatot, akkor el is fogjuk nyerni a jogot az indulásra. Most is azt mondom, hogy ha végig tudjuk csinálni a projektet, akkor nem éppen, hogy fogunk teljesíteni, akkor ott leszünk az elsők között, remélem meg is nyerjük a versenyt. Természetesen eddig eljutni is óriási eredmény, de az egyetemünknek, a támogatóinknak és magunknak is tartozunk annyival, hogy ne elégedjünk meg ennyivel.

5. Milyen eredményeid születtek eddigi tanulmányaid során? Mesélj róluk kicsit!

Legtöbb sikeres munkám nem a tanulmányaim kapcsán értem el, ugyanis ahhoz, hogy a szakmám jól elsajátítsam, az egyetem mellett folyamatosan foglalkozni kell vele. Hogy az egyetemi tanulmányaimat kiegészítsem, gyakorlatilag folyamatosan dolgoztam mellette, saját projektekkel foglalkoztam, így túl vagyok már néhányon.

Az egyik legkedvesebb munkám pont egy kivétel, a már említett hatiránypontos perspektíva , amin Urbin Ágival és Szilágyi Brigivel dolgozunk jelenleg is együtt. Sok egyéb mellett tavalyelőtt például megnyertük a Bosch InPulse design versenyt a molnárka fantázia névre hallgató mentőhajónkkal ? mely az InnovArt kft. és a BME közös feladatkiírásán alapult, de ők nem szerettek vele foglalkozni, majd a rákövetkező évben best design awardot nyertünk a KOIZUMI világítástervezési pályázaton.

lc591rincz dani OdooFace: Lőrincz Dániel mg 7248 OdooFace: Lőrincz Dániel