Mi különbözteti meg a környezettudatos házépítőt a kevésbé környezettudatos társától? Mondjuk az, hogy ez a házépítő a lakhelyéül szolgáló épület megtervezése és felépítése során is figyelemmel van a környezetére. A legfontosabb szempontok, amik felmerülnek a fejében a következők: Milyen környezetterheléssel jár a beépítendő termék előállítása? Az építkezés maga, mennyire terheli meg a környezetet? Mennyi az élettartama a beépülő terméknek, megegyezik-e a ház kívánt élettartamával? Szükség lesz-e, illetve mikor az anyag pótlására, az adott épületszerkezet felújítására? Ezeket a kérdéseket tettük fel mi is magunknak, mikor legfontosabb építőanyagunknak a fát választottuk. A fa, a tartószerkezettől a külső és belső burkolaton át, a befújt hőszigetelés határoló felületén és az álmennyezeten keresztül a bútorokig sokféle formában megjelenik a házunkban. Ebben a bejegyzésben elsősorban a teherhordószerkezetünket, a Lignum Európa Kft. által legyártott rétegelt-ragasztott tömör fapaneleket szeretnénk bemutatni.

 lignum03 Faimádók figyelem!  OdooMaterials  Rétegelt ragasztott tömör fapanel a Lignum Európa Kft. től

A fa, mint a természet egyik legnemesebb teremtménye, rendkívül fontos szerepet játszik egymásra utalt ökológiai rendszerünkben. Mint ilyen, az emberi gondolkodás lényeges mintájává és jelképévé vált. Ebben a minőségében nem meglepő, ha olyan hosszú életű dolog előállításához alkalmazzuk, mint egy ház, amely emberöltőkön keresztül végig kíséri az életünket. Az általunk alkalmazott tömör fapanelek a helyes szerkezeti kialakításnak és megfelelő faanyagvédelemnek köszönhetően mintegy 50 éves garantált élettartammal bírnak, ami a jelenlegi előírások szerint megegyezik a szakzsargonban végleges építménynek nevezett épületek tervezett élettartamával.

Jó-jó, mondhatná az olvasó, de ma már a korszerűbb blokktéglák is ígérnek akár 100 éves élettartamot, és amúgy is, ki az az őrült, akit arra visz rá a környezettudatos lelke, hogy a jól bevált tégla helyett a fát válassza? Nos, az Odooproject csapata leginkább a kedvező anyagi tulajdonságai és az építési-szerelési munkálatok során megmutatkozó előnyei miatt tette le a voksát a tömör fapanelek mellett. Vegyük sorra, mivel is tűnik ki a rétegelt-ragasztott fapanel a többi szerkezeti anyag közül.

rrfa Faimádók figyelem!  OdooMaterials  Rétegelt ragasztott tömör fapanel a Lignum Európa Kft. től

  • Könnyű, vázas szerkezetű épületekhez képest lucfenyő paneljeink robosztus, nagy felülettömegű szerkezetet alkotnak. A felülettömeg növelése hozzájárul épületünk akusztikai megfelelőségéhez, illetve ahhoz, hogy szokványos, vázas szerkezetű házakhoz képest nagyobb mértékű passzív hőtároló tömeggel rendelkezzen.
  • A rétegelt-ragasztott fa egy bizonyos vastagságig páragazdálkodó, vagyis képes párát felvenni, mikor abból sok van és ugyanezt később leadni anélkül, hogy közben károsodna.
  • Könnyen megmunkálható, nincs szükség különleges, nagyméretű gépi berendezésekre és speciális eszközökre.
  • Az előregyárthatóság, a rendelkezésre álló korszerű kötőelemeknek, kapcsolószereknek köszönhetően, egyszerre teszi lehetővé a könnyű leszerelést és újabb felhasználást és a gyors, száraz építési módot. Emellett csak minimális hulladékkal jár.
  • A lucfenyő panelek úgy vannak megmunkálva, hogy az végleges látszó felületet eredményez, ami esztétikailag belső komfortot teremt, ezzel a benne élőkre pozitív élettani hatásokat gyakorol.
  • A választott szerkezetet hazai cégtől tudjuk beszerezni, más technológiával készített tömör fapaneles rendszereket csak külföldről tudnánk rendelni.

A felsoroltakon túl a fának van még egy verhetetlen érve arra, miért is kiváló építőanyag. A fa az egyetlen 100%-osan újrahasznosítható, újrafeldolgozható építőanyag, amely rendelkezésünkre áll. A faipari termékek beépítése messze kisebb környezetterheléssel jár, mint bármilyen fém, beton, műanyag vagy akár a tégla használatakor. Az erdők képesek óriási mennyiségű CO2 megkötésére- számítások szerint az EU évi CO2 kibocsátásának 10 %-át kötik meg a fák. A fa és a fatermékek számos olyan terméket képesek helyettesíteni, melyek egyébként a klímára kedvezőtlen hatást gyakorolnak. Ki kell  tehát használni az erdőgazdálkodás többoldalú előnyeit. Ehhez azonban fenntartható erdőgazdálkodásokra van szükség. Csapatunk csak megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező erdőterületekről származó faanyagokat rendelt meg, amit az FSC, PEFC minősítések garantáltak.

lignum03 Faimádók figyelem!  OdooMaterials  Rétegelt ragasztott tömör fapanel a Lignum Európa Kft. től

Az FSC (Forest Stewardship Council) olyan nemzetközi minősítés, amely garanciát jelent az ökológiailag fenntartható gazdálkodásra és a helyi lakosság jogainak és érdekeinek figyelembevételére. A tanúsítvány célja a világviszonylatban zajló környezetpusztító erdőgazdálkodás visszaszorítása. FSC logó garantálja, hogy az adott termék (fa- és papírárú) olyan erdőgazdaságból származik, ahol a kitermelés és erdő újratelepítés során figyelembe veszik a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly fenntartását. Hozzájárulnak a vízkészletek, a talajminőség, valamint az egyedi és érzékeny ökoszisztémák és tájegységek fennmaradásához és ezzel biztosítják az erdő sértetlenségét és ökológiai funkcióinak érvényesülését.  A minősítéssel rendelkező gazdálkodások erdeiben cél az eredeti természetes állapotukban megmaradt erdők fennmaradása.  Az ún. primer erdők és a természetes állapotokhoz közel álló szekunder erdők, valamint a természetvédelmi szempontból nagy jelentőségű élőhelyek, illetve ezek társadalmi életének és kultúrájának fennmaradása biztosított. Az ilyen területek nem pótolhatóak sem a terület fásításával, sem más földhasznosítási formával.

A PEFC erdőtanúsítási jóváhagyó programot nem sokkal az FSC után hozták létre európai kis- és közepes erdők tulajdonosai, főleg családi tulajdonban lévő erdőkhöz. A minősítés a fenntartható erdőgazdálkodást és birtoklási láncolat kezelését biztosítja.

A világon évente hozzávetőlegesen nettó 7,3 millió hektárral csökken az erdők területe, miközben az Odoo-ba közel 17 tonna tömör rétegelt-ragasztott fát építettünk be tartószerkezeti elemként. Nem mindegy tehát, hogy ez a mennyiségű fa honnan származik, a kitermelés és az erdő(újra)telepítés, milyen módon zajlik. A Lignum Európa Kft. által legyártott rétegelt ragasztott panelek az FSC szigorú szabványait betartva készültek, és megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek.

Odooproject, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Solar Decathlon csapata
Fenntarthatóságért felelős elemző: Dudás Kata
Kommunikáció: Tóth Réka