Bevezető

A Solar Decathlon egyetemi csapatok nemzetközi versenye, amelyben kizárólag napenergiával működtetett házakat kell tervezni és építeni. Az lehet a győztes, aki a legtöbb pontot gyűjti össze a tíz megmérettetésen. A következő Solar Decathlon Europe versenyt Madridban rendezik meg, 2012 szeptemberében. A Kairói Amerikai Egyetem (American University of Cairo, AUC) lett az első közel-keleti vagy afrikai csapat, amelynek sikerült bekerülnie a Solar Decathlon Europe verseny résztvevői közé.

Koncepció

Koncepciónk a Fenntartható Élet Interaktív Terve nevet viseli (Sustainable Living Interactive Design, SLIDES), ezzel mérkőzünk meg a többi 19 egyetemi csapattal. A SLIDES egy izgalmas új projekt, amelynek célja egy jól működő, 21. századi otthon létrehozása, a hatékonyság és a környezeti fenntarthatóság legmagasabb követelményei szerint.

A mashrabiya, vagyis a hagyományos árnyékoló régóta a közel-keleti építészet részét képezi. Mi progresszív módon újraértelmezve használjuk fel a mashrabiya-t házunk árnyékolásának és fényellátásának szabályozására. Az épületet a gyufásdobozhoz hasonlóan beburkoló, perforált árnyékoló táblák az energiafogyasztás minimalizálását segítik elő. Kétrétegűnek terveztük, így a lakók könnyen változtathatják a házba bejutó fény mennyiségét. Az árnyékolók formája és mintázata a síkot poligonális területekre felosztó Voronoi-diagramokat idéz, a táblákat különféle méretű cellákra bontva. Inspirációt jelentett az ősi egyiptomi időkbe visszanyúló, egymáshoz illesztett, sokszögletű kövekből álló struktúrák látványa, amelyeket absztrahált formában használunk fel.

A gyufásdobozhoz hasonlóan nyíló homlokzatok lehetővé teszik a szoláris nyereség teljes kihasználását, illetve a ház tökéletes elsötétítését. Amikor a két réteg takarja egymást, akkor juthat be a házba a legtöbb fény. Az egymás mögött fokozaton elcsúszó két tábla perforációi révén különböző fény-, és árnyékhatások, ezáltal eltérő megvilágítási szintek érhetők el. [..]

A cikk folytatását az Építészfórum honlapján olvashatjátok: http://epiteszforum.hu/node/19071

slides mashrabiya odooproject SLIDES   mashrabiya új szerepben a Solar Decathlonon slides mashrabiya odooproject 1 SLIDES   mashrabiya új szerepben a Solar Decathlonon slides mashrabiya odooproject 2 SLIDES   mashrabiya új szerepben a Solar Decathlonon