Solar Decathlon Europe nemrég értesített minket, hogy a norvég NTNU egyetem diákjaiból álló csapat június 16-án  hivatalosan visszalépett az SDE 2012-n való indulástól.

Már a legelejétől fogva az NTNU kijelentette, hogy az SDE 2012-re készülő házukat (melyet +hyttének hívnak) egyben kutatási célokra is szeretnék használni melynek célja egy zéró kibocsátású városi körzet (zero emission urban area) kialakítása Brøsetben, Trondheim közelében, ahol az egyetem is található.

“Ez a Trondheim városa és egy nemzeti “A jövő városai” elnevezésű program által működtetett kísérleti projekt szerteágazó együttműködést jelent az önkormányzat és az NTNU, illetve SINTEF (Norvég Kutató Intézet Technikai és Tudományos Kutatási Alapja) kutatói között.  Sokan a kutatók közül részt vesznek a +hytte fejlesztésében annak érdekében, hogy a madridi verseny után “élő laboratóriumként” használhassák Trondheimben.”

Tehát a házuk – illetve az élő zero emission laborjuk – tervei trondheimi körülményekre lettek optimalizálva, melyek több ponton nem felel meg SD szigorú szabályainak és nem illeszkedik a madridi klímához sem. Ez visszalépésük oka.
A verseny folyamán ez már a 2. csapat, amely nem jut el a Villa Solarra, emlékezzünk csak a DTU Revolt House-ra. Mindeközben az SD Europe a protokoll szerint próbálja feltölteni az üresen maradt helyet, hogy végül 20 csapatot és 20 házat láthassanak a Villa Solar látogatói.

Sajnáljuk a norvég csapat döntését és az egész csapat nevében szeretnénk kifejezni együttérzésünket. Azoknak a csapattagoknak akik látták a modelljüket tetszett a házuk, egyik legjobbnak tűnt a mezőnyben. Kompakt, egyszerű formája és szerkezete van, jó terekkel, praktikus, kis terasszal…  a renderekből is jó hangulat áradt (norvég völgyekben kis fa ház).

Hasonló bejegyzések:
A ReVolt House visszalép az SDE 2012-től

norway kep Norvégia visszalép SDE 2012 től