Újabb sikerek

Hosszas csiszolgatás után összeállt a BME Solar Decathlon csapata által megálmodott lakóház végleges építészeti koncepciója, amelyben bemutatják célkitűzéseiket és a ház formálásának alapelveit. Az épület 1:25-ös léptékű makettje a többi résztvevő csapatéval együtt egy barcelonai kiállításon vett részt, ahol nagyon jó fogadtatást kapott. Az eseményről készült angol nyelvű videó a Solar Decathlon 2012 honlapján látható.

Az Odooproject harmadik alkalommal az Electrocom nemzetközi elektronikai, elektro-, és kommunikációtechnikai szakkiállításon mutatkozott be május 17-20. között a Hungexpo területén, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület standján.

Építészeti koncepció

Feladatunk egy a napenergia maximális hasznosítására képes, magas szinten energia hatékony lakóépület tervezése. Két személy számára kialakított, 60 m2 alapterületű, szabadon álló családi ház példáján keresztül kell bemutassuk a legkorszerűbb fenntartható technológiák működését. Házunk a Solar Decathlon Europe 2012-es versenyre készül, amelynek Madrid ad otthont. A versenyt a Manzanares folyó partján rendezik két héten keresztül, várhatóan 2012 szeptemberében. A rendezvényre kilátogató nagy tömegek miatt alapvető szempont a ház bemutathatósága. Az egymás mellett kiállított házak, akár egy sportversenyen, saját csapataik hazáját képviselik. A hagyományos lakófunkción túl a verseny alatti működés egy bemutató pavilon működéséhez hasonlít.A tervezési terület egy 20×20 méteres, vízszintes terület a folyópart mellett. A fő megközelítés a telektől keletre fekvő útról, déli irányból történik. Házunk főhomlokzatával és udvarával is alapvetően erre az irányra nyit. A megemelt szintre rámpával és lépcsőn keresztül, többféle útvonalon is feljuthatunk. Házunk könnyen azonosítható, ikonikus megjelenésével képes a fenntarthatóság, energiatudatos tervezés és a szoláris gondolatkör szimbólumává válni. A pavilonszerű, átlátható, nyitott terek maximálisan képesek kielégíteni a bemutathatóság igényét. Tervünk a magyar népi építészetre jellemző ház-udvar kapcsolatot értelmezi újra. Az éghajlati adottságok miatt régen is zárt épületre volt szükség, ezért a “kint” és “bent” élesen elvált egymástól. Évszakoktól függően kint vagy bent éltek, végezték napi tevékenységüket.

A ma megszokott temperált lakóegységgel szemben zárt udvart terveztünk, amit egyfajta nyári ház formájában képzelünk el. A külső falakba integrált funkcionális egységek itt is éppúgy megtalálhatók, mint a belső térben. Így napi tevékenységeink – a megszokott komfortérzet mellett – a szabadban is elvégezhetővé válnak. Az udvar a fő megközelítési irány felé tágul. Ezzel kialakul egy szűkebb térrész, amely a kinti pihenés és munka helyévé válhat. A középen elhelyezett nyárikonyha a szabadban eltöltött társas élet központja. [..]

A teljes cikket itt olvashatjátok: http://epiteszforum.hu/node/18926

(fotók: Danyi Balázs)

MG 9722 Makett és végleges koncepció   az Odooproject újabb sikerei

MG 9763 Makett és végleges koncepció   az Odooproject újabb sikerei MG 9766 Makett és végleges koncepció   az Odooproject újabb sikerei