Sör, Weisswurst, BMW és szolár ház. Ezeket a szavakat nem sok ember használja egy mondatban. Az első hármat még hagyján, amikor valaki Németországról beszél, nade hogy jön ide a szolár ház?
Múlt hét óta csapatunk néhány tagja sokat tudna mesélni a fenti szavak kapcsolatáról, nagy hangsúlyt fektetve a szolár házra. Ugyanis március 21-én Németországba utaztunk, megnézni két német műszaki egyetem Solar Decathlon csapatának munkáit.

p3232470 <! :hu >Tanulmányi út Németországban<! : ><! :en >Study tour to Germany<! : >

Hétfő reggel a Műegyetem központi épülete elől indultunk, stílusosan egy Mercedes kisbusszal. A csapatunk építészekből, villamos és gépész hallgatókból, energetikai-, mechatronikai-, környezetmérnök tanulókból állt.
Velünk tartott Varga Tamás építészkari oktatási dékánhelyettes, aki az utat szervezte nekünk, Pataky Rita, Szikra Csaba és Vesztergom Ádám is.
Első úti célunk Darmstadt volt. Naplemente után érkeztünk meg a szállásra, majd gyors kipakolás után megnéztük a belvárost, megcsodáltuk az esti díszkivilágításban pompázó épületeket, majd egy rögtönzött csapatépítő tréninget tartottunk a közeli Schlosskeller nevű szórakozóhelyen.

Másnap reggel meghallgattunk Susanne Theumer  előadását a Passivhaus Institut előadótermében, ahol részletesebben megismertük a ?passzív ház? fokozat eléréséhez szükséges feltételeket, hasznos tippeket kaptunk a ház energia-hatékonnyá tételéhez. Az előadás után mindenki kérdezhetett, mindenki a maga szakterületével kapcsolatban.
Délután a Darmstadti Műszaki Egyetemre látogattunk el, ott találkoztunk a 2007 és 2009-es Solar Decathlon győztes házainak tervezőivel.
A csapat vezetője Professor Manfred Hegger bemutatta a csapatot, ellátott minket jótanácsokkal, majd megnéztük a csapat két házát, amelyek az egyetem parkjában vannak felállítva. Az egyik házat irodaként használják, a másikat pedig úgy rendezték be, mint a versenyen, így akárki megnézheti.
Az egyetemi látogatást követően napközben is megnéztük a várost, néhány érdekesebb épületet, úgy mint a darmstadti Waldspirale-t egy Hundertwasser által tervezett házat, a kastélyt, a főtér épületeit.
Este egy megbeszélés keretében az építészeink elénk tárták elképzeléseiket a házunkkal kapcsolatban. Két koncepciót is megálmodtak, amelyből közösen kiválasztottuk a véglegeset.

Másnap buszra szálltunk és átutaztunk Rosenheimba, az ottani Ikaros Bavaria csapathoz, akik a 2010-es Solar Decathlon Europe-on a második helyezést érték el. Itt Prof. Heinrich Köster üdvözölt minket, majd a csapat két tagja egy kis prezentáció keretében ismertette a házukat.
A rosenheimi csapat dragon city hack háza a várostól néhány kilométerre, egy volt német laktanyából átalakított szálloda kertjében található. Amikor ott voltunk, még nem volt teljesen készen, mivel a verseny szabályainak megfelelően, a madridi döntő után minden csapatnak szét kell szednie a házát és hazaszállítani. Az Ikaros csapat úgy döntött, hogy újra felépítik és a szálloda részeként egy bérelhető lakosztály lesz.

A nap zárásaként átutaztunk Münchenbe, ahol gépészeink legnagyobb casino online örömére megnéztük a hatalmas BMW szalont. A szállásunk Salzburgban volt.

Utolsó napra már csak a pihenés és a városnézés maradt. Megnéztük Salzburg gyönyörű utcáit, égbenyúló fellegvárát, melyet ellenséges erő soha nem foglalt el, kivéve Napóleon, akinek megadta magát a város.

Az út nagyon hasznos és inspiráló volt mindannyiunk számára, rengeteg tapasztalatot szereztünk, megismertünk más kultúrát, gondolatmenetet. Ismereteink bővítése mellett mást is szereztünk az úton. Csapatot. Az utazás, a szép élmények összekovácsoltak minket, így többé már nem néhány tehetséges diákként, hanem egy, sokat ígérő csapatként nézünk a verseny elé és úgy gondolom, így nagyon sikeresek leszünk.

Ezúton is szeretnénk még egyszer megköszönni Varga Tamás tanár úrnak a tanulmányi út megszervezését!

img 3435 <! :hu >Tanulmányi út Németországban<! : ><! :en >Study tour to Germany<! : > img 3455 <! :hu >Tanulmányi út Németországban<! : ><! :en >Study tour to Germany<! : > img 3512 <! :hu >Tanulmányi út Németországban<! : ><! :en >Study tour to Germany<! : > img 3547 <! :hu >Tanulmányi út Németországban<! : ><! :en >Study tour to Germany<! : >free musically fans no verification /> p1070676 <! :hu >Tanulmányi út Németországban<! : ><! :en >Study tour to Germany<! : > sam 0147 <! :hu >Tanulmányi út Németországban<! : ><! :en >Study tour to Germany<! : > sam 0175 <! :hu >Tanulmányi út Németországban<! : ><! :en >Study tour to Germany<! : > sam 0255 <! :hu >Tanulmányi út Németországban<! : ><! :en >Study tour to Germany<! : > sam 0302 <! :hu >Tanulmányi út Németországban<! : ><! :en >Study tour to Germany<! : >