Általában reménytelen dolog valakit meggyőzni, arról, hogy helytelen az életformája, vagy az az életvitel, amit folytat, esetleg az a ház, amit épít, nem fenntartható. De mit tehet az ember fia, ha mégis rászánta magát, hogy környezettudatos lesz, netalán olyan anyagból építi fel az otthonát, ami a környezetét kevésbé terheli meg. Nos, akkor nehéz fába vágja a fejszéjét. Könnyű elveszni az energia- és anyaghatékonyságot célzó építészeti megoldások között, ráadásul a kínált megoldásokat sokszor nem egy átlagember pénztárcájához szabják. Hogy a lelkesedés mégse hagyjon olyan hamar alább, az Odooproject csapata szeretne segítséget nyújtani. Sorra vesszük a házunkba beépítésre kerülő anyagokat, és megmutatjuk mitől is lesz a mi odúnk fenntartható. Hétköznapi ember léptékével is fenntartható.

Természetesen egy épület anyagainak előállításához szükség van energiára, de nem mindegy, hogy ez az energiamennyiség mekkora, illetve a különböző építési anyagok beépítésével mekkora energia-megtakarítás érhető el. Különösen igaz ez a hőszigetelő anyagokra. Ma már egy magára, illetve a rezsi összegére kicsit is adó ember körbe hőszigeteli a házát, mondván, hogy az kell, az a jó. Ezen a ponton ismét döntési helyzetben találja magát. Teli van a „piac” hőszigetelésre alkalmas termékekkel, a polisztiroltól a kőzetgyapoton át az üveggyapotig mindent megtalálhatunk. De vajon ezek közül a termékek közül mindegyik környezettudatos választás lenne? Csapatunk igyekezett a lehetőségeihez mérten egy igazán fenntartható megoldást választani.

Thermofloc- hőszigetelőanyag cellulózból

ThermoflocC OdooMaterials  Thermofloc, cellulóz hőszigetelésAz Odoo hőszigetelő anyagának a Thermofloc befújható cellulóz szigetelőanyagot választottuk. Mitől tud többet ez a termék, mint a többi? Először is, amellett, hogy nagy a hőtároló képessége (hőtároló kapacitás: c = 1944 J/kgK ) és kiváló a hangszigetelő teljesítménye (hanggátlás: akár 58 db-es csillapítás), újrahasznosított papírból állítják elő. A kezeletlen, használt újságpapír először a tisztító kabinba kerül, ahol megtisztítják az idegen anyagoktól és csírátlanítják, illetve elektromágnessel eltávolítják belőle a fémeket (mint például a gémkapcsot).  Ezután az őrlőmalomba kerül, ahol a cellulózrostok eléri megfelelő méretüket . Ez azért fontos, mert a rostok mérete és levegő-visszatartó képessége határozza meg, hogy a későbbi felhasználás során, mennyire roskad meg az anyag, illetve milyen mértékben vezeti a hőt (ideális esetben ez kb. λ=0,04W/mK). A gyártási folyamatnak itt még nincs vége, hiszen a fa köztudottan kedvelt anyag a rágcsálók és rovarok körében is, ezért a bór sóit adják a cellulózrosthoz. Maga a bórsó egy természetes ásványi anyag, elsősorban sivatagos területekről nyerik és önmagában nem mérgezőbb, mint a konyhasó. Nem mellesleg nem éghetővé is teszi az anyagot.  Legvégül a kezelt cellulózt műanyagzsákokba töltik, és már indulhat is az anyag az építkezésre! A gyártás során a primer energiahasználat körülbelül 5Wh/m³. Összehasonlításul: a polisztirolénak hatoda, az üveggyapotnak harmada csupán.

Egyelőre a magyarországi gyártás előkészítés alatt áll (jelenleg Ausztriából rendelhető), de hamarosan már elérhetővé válik itthon is, így még egy lépéssel közelebb kerülünk a fenntarthatóság lokalitás szempontjához.

A Thermofloc hőszigetelés Thermofloc Boden OdooMaterials  Thermofloc, cellulóz hőszigetelésfelhasználható falszigeteléshez, aljzatszigeteléshez,  tetőszigeteléshez, sőt mi több felújítások esetén sem kell megbontani a tetőszerkezetet. A bedolgozás a következőképpen zajlik:  sűrített levegővel tömlőkbe pumpálják az anyagot, majd speciális befúvógéppel juttatják a szerkezetbe, ahol tömörítik. A szigetelés néhány óra alatt hézagmentesen, hulladékképződés nélkül beépíthető. Mindeközeben nincsenek toxikus kipárolgások, bőrkontaktus esetén nem okoz irritációt, elektrosztatikusan semleges és károsanyag-dúsulástól menetes, egyszóval: ökológiailag biztonságos. Ráadásul mivel az anyag nem roskad, utólag sem keletkezik hőhíd.

És akkor jöjjenek a várva várt számok: a befújható hőszigetelés munkadíjjal együtt nem kerül többe, mint ha hagyományos anyagokból (kőzetgyapot, polisztriol) készülne a szigetelés. A beépítés helyétől (ferde tető, fal, födém, stb.) függően 3,7-6 kg szigetelő anyag szükséges 1 m² felület 10 cm vastagságban történő kitöltésére. A szigetelő anyag ára 12 kg-os zsákokban, raktárról elszállítva 4176 Ft+ÁFA/zsák.

Szumma szummárum a cellulóz szigeteléssel nem csak fűtési energiát takarítunk majd meg, hanem a környezetet is kíméljük, miközben maga a bedolgozás is gazdaságosan történik majd! A következő héten pedig már képekben is el tudjuk mesélni, hogyan is fújta be az Odooproject csapata a cellulózt a lécvázak közé!

ThermoflocB OdooMaterials  Thermofloc, cellulóz hőszigetelés

Odooproject, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Solar Decathlon csapata
Fenntarthatóságért felelős elemző: Dudás Kata
Kommunikáció: Tóth Réka